Ünlü Yatırımcılardan Tavsiyeler

Uzun zaman önce okuduğum, daha sonra bir daha ve bir daha okuduğum Büyük Yatırımcılar (The Great Investors) kitabının notlarını aşağıda paylaşacağım.

Ünlü Traderlardan Tavsiyeler   yazı dizisi blogun en çok okunanı olmayı sürdürüyor. Ünlü Yatırımcılardan Tavsiyelerin yayınlanmasıyla birlikte Temel Analiz vs. Teknik Analiz savaşını kim kazanacak merak ediyorum 🙂 Lafı daha fazla uzatmadan büyük üstad Benjamin Graham ile başlayalım.

Benjamin Graham

  • Piyasa fiyatlamasının akıl dışılığının kurbanı olmak yerine ondan yararlanabilmek için bağımsız düşünün.
  • İster tek bir firma için, isterse bir sektör için olsun, anormal ölçülerde iyi ya da kötü koşullar sonsuza kadar sürmeyeceğinden yatırımcıların geneli büyük yanlışlara sürüklenebilir. Pek çok düşük performanslı firmanın karını artırmasına yol açan ve yüksek beklentilerle yaklaşılan pek çok şirketi düş kırıklığına sürükleyen düzeltici etmenler vardır. Buna “ortalamaya dönüş” de denir.
  • Çoğunluk sizin yanıldığınızı düşünürken eyleminizi sürdürme cesareti gösterebilmelisiniz.
  • Ne zamanki piyasanın size değer tahmininizin epey altında bir şeyler sunduğuna tam anlamıyla ikna olursunuz topa o zaman hamle edebilirsiniz.
  • Gerçek değer kavramına en yakın tanım özel bir şirketin, sahibinin gözündeki değeridir. Bu değer varlıklar, gelirler, kar payı ve kesin açılımlardır. Değer, defter değerine indirgenmek istenmiştir ancak defter değerinin gelirlerle dolayısıyla da değerle sistematik ilişkisi çok zayıftır.
  • Alternatif bir görüş gerçek değeri, gelir getirme gücünün belirlediğidir.
  • Kesin bir rakama ulaşmak zorunlu değil, bize gereken yalnızca değerin yetersiz ya da piyasa fiyatından hatırı sayılır ölçüde yüksek olduğunu saptamak. Değer insanın yüzüne çarpmalı.
  • Başarılı kabul edilen şirketler genellikle hisselerinin fiyatları en çok dalgalananlardır. Örneğin Microsoft on yıllarca etkileyici bir kazanç getirmiş ve hisseleri büyük yüzdelerle inip çıkmıştır. Buradan şirketin geleceğinin belirsiz olduğu sonucu çıkmaz.
  • Finans piyasası profesyonelleri ile aşırı heyecanlı bilgisiz yatırımcı kitlesi yersiz bir popülerlik kazanan güçlü ve görece istikrarlı hisseleri bile spekülatif bir konuma itebilir.
  • Büyüme hissesi geçmişte başarılı bir performans göstermiş olan ve ilerde de aynısı beklenen hissedir. Güvenliğe önem veren yatırımcı büyüme hisselerinden uzak durmalıdır.
  • Net dönen varlıklar (Dönen Varlıklar -Yükümlülükler) / Hisse sayısı hisse fiyatından büyükse şirket görece daha düşük değerlenmiş demektir.
  • Sektörler düşüşün ardından ayağa kalkar; fiyatların düşük seyrettiği, arzın fazla olduğu bir sektörde bazı şirketler batarken, ayakta kalanlara düzelmekte olan piyasada daha yüksek bir pazar payı ve daha yüksek karlar bırakır.
  • Hisseleri NDVD’nin altında satılan, canla başla çalışan, dürüst bir yönetime sahip, geçmişte yüksek ve istikrarlı bir getiri elde etme gücü sergilemiş olan ve ilerde de sürdürecek gibi görünün bir şirket gördüyseniz, kelepir bir fırsat bulduğunuz söylenebilir.

Benjamin Graham’ın tavsiyeleri ve söylemleri salt alıp uygulanmamalı dönemine ve piyasasına göre değerlendirilmelidir.

Notlarımı paylaşmadaki en büyük motivasyonum kitaplarım yanımda olmadığında da notlarıma her yerden ulaşabilmem ve  farklı bakış açılarıyla yapılan yorumları okumak istemem. Bu yüzden yorumlarınızı bekliyorum.