Brexit Olayı ve Borsa İstanbul

Brexit Olayı ve Borsa İstanbul

İngiltere’nin AB de kalmasını savunan milletvekilinin öldürülmesiyle David Cameron Brexit kampanyasının askıya alındığının açıkladı. Bu olayla birlikte GBPUSD ve Altın başta olmak üzere çoğu parite ve borsada yüksek volatiliteli hareketler gerçekleşti.(Doğal olarak)

BREXİT olayının askıya alınmasıyla birlikte süresi belirsiz olarak BREXİT endişeleri ortadan kalkacağı için piyasaların yükseleceği söylentileri şimdiden başladı. Panik anında altının düşmesi böyle söylentilere yol açmış olabilir. Şimdi olaydan önce ve sonrasında çeşitli Borsa ve paritelerin durumlarına bakalım.

GBPUSD

GBPUSD`H1

GBPUSD  alt bantı kırıp tam düşüş trendine girecekken olay gerçekleşmiş ve olayın paniğiyle kanal içine girip tekrar üst bandı ihlal etse de kanal içinde kalmış ve üst bantta yeniden direnç oluşturmuş.Yani aslında sabahki fiyatına dönmüş.Yatay kanalı kıramadığı ve ya altında kaldığı sürece endişelerin devam ettiği söylenebilir.

Altın

GOLD`H1

Altın en büyük hareketi yapan varlıklardan biri. Yukarı doğru trendi kırmış ve aşağıya 3 saatlik yeni diplerle kapanışlar yapmış.1277 altında dip trend değişikliğine sebep olabilir.Yine de bu hareketin düzeltme+olayın paniğiyle olan büyük bir düzeltme olduğunu düşünüyorum.Birkaç gün bu seviyelerde dolanıp yönünü yukarı çevirebilir.

S&P 500

#S&P500`H1

S&P de aynı şekilde trendi kırıp iyi bir yükseliş gerçekleştirmiş yukarı yönlü trendi kırmasına rağmen 2071 direncinde takılı kalmış ve 1 gün önceki fiyatıyla aynı seviyeye gelmiş. Yinede olay yüksek hacimle ve panikle gerçekleştiği  ve 2071 direncini kıramadığı için hala düşüş trendinin geçerli olduğunu düşünmekteyim.

Ham Petrol

CrudeOIL`H1

Ham Petrol olaydan sonra 1 saatlik (mavi bar) yükseliş gösterdiyse de dirence takılmış ve daha da dibe inmiş. Petrol traderları Brexit olayının düşüş trendini değiştirmeyeceğini düşünse gerek petrol satışına devam etmişler.Bu da borsaları yine baskı altına alabilir.

USDTRY

USDTRY`H1

BİST için en önemli paritelerden biri dolar paritesi.Dolar da olaydan sonra büyük bir düşüş göstermiş ancak yükselen trendi aşağı doğru kıramamış ve sabahki fiyatında kalmış. Trendi kıramaması dolar yükselişinin devam etmesi , borsanın baskı altında kalması demek.

Şimdi özetleyecek olursak Borsa için önemli parite ve endekslerin durumu olaydan sonra;

Altın: Borsalarda yükseliş başlayabilir.

S&P 500: Düzeltme yapmış düşüş sürebilir

Ham Petrol: Yeni dip yapmış. Borsalarda düşüş Sürebilir.

USDTRY : Yukarı trend devam ediyor.Dolar yükselişine devam edip borsayı baskılayabilir.

Son olarak Bist30 grafiğine bakalım.

bist30

Olay gerçekleştiğinde Borsa kapalı olduğu için fiyatta bir hareketlenme göremedik. BİST bugün güçlü bir kapanış yaptı  ve BİST30 92600’ün altında kaldığı sürece düşüş trendi devam ediyor diyebiliriz. Aşağı yönlü trendi yukarı kırdığında ise yeniden yukarı trendler konuşulabilir.