Dünyada Kabul görmüş en önemli stratejilerden biri ortalamaya dönüş stratejisidir. Tam tersi strateji ise belirli bir ortalama fiyatında seyir eden fiyatın, herhangi bir neden dolayı ortalamadan farklı hareket edeceğini temel alır. George Soros’un da desteklediği bu düşünce ortalamadan kaçış stratejisidir Soros’a göre fiyatlar ortalamadan uzaklaşmaya meyillidir.
Volatilite düşüklüğü, bilançolar, haberler, anlaşmalar sebebi her ne olursa olsun fiyatlar ortalamadan uzaklaşmaya meyillidir. Özellikle çok iyi/kötü gelmiş bilançolar, uluslararası ve büyük anlaşmalar fiyatların ortalamadan hızlıca uzaklaşmasına yol açabilir. Ortalamadan uzaklaşan fiyatlar doğru ki belirli bir noktada düzeltme yapıp ortalamaya dönmeye meyillidir. Destek noktalarını tahmin etmek (her şey gibi) imkansız da olsa kısa süreli hareketli ortalamalar ya da trend çizgileri çizilerek destek noktasının üzerinde ( tekrardan kaçış) işleme giriş yapılabilir. Bu noktada fiyat yeniden ortalamadan uzaklaşmaya başlayacaktır.
İlk kritik nokta hissenin ortalamadan kaçışının teyit edilmesiyle birlikte olası düzeltmede minimum risk ile işleme girmeyi sağlamaktır. İkinci kritik nokta ise hareketin başlamasında daha volatil olan fiyatlar düzeltmenin sonuna doğru daha az volatil olmasıdır. Bu da olası bir ters harekette stop loss olmamızı engeller(ya da daha minimal bir stop loss kullanmamızı sağlar).
Diğer bir bakış açısı da ortalamadan kaçan fiyatın, ortalamaya dönene göre daha volatil hareket ettiği gerçeğidir. Ortalamadan kaçan fiyatın durmak için bir limiti yokken ve ivmesi sürekli artabilecek iken, ortalamaya dönüşte ise fiyatlar ortalamaya henüz dönmeden ya da döndükten hemen sonra ivme kaybı yaşar.
Volatilite ya da fiyatların ivmesi kar yaratabilmek adına en önemli faktördür, hareket olmadığı zaman kar/zararda olmaz. Teorik olarak fiyatlar sonsuza kadar ortalamadan uzaklaşabilecek iken ortalamaya dönüş ise kısıtlı bir zaman zarfında ve kısıtlı bir hareketle gerçekleşebilir.